Kovářova kobyla. Jinak se to nedá prakticky pojmenovat. Nechal jsem se nachytat svojí technickou naivitou internetového bankovnictví České spořitelny.
Jako mnoho podnikatelů v České republice používám dvě měny, Českou korunu a EUR, a proto mám u své banky zřízeny 2 účty. Jeden korunový a jeden eurový. Jak to bohužel bývá, někdy je zapotřebí převádět peníze z eurového účtu na korunový. A protože už i tak hodně ztrácím na devizovém pohybu, tak se snažím vždy využívat služeb směnného kurzu ČS. To funguje tak, že ze svého EUR účtu převádíte rovnou částku v CZK při zadání platebního příkazu nad 250.000. Tento platební příkaz vypadá prakticky stejně jako každý jiný v Servisu24, jen s tím rozdílem, že po odkliknutí se Vám zobrazí další stránka, kde vidíte navržený směnný kurz a máte možnost speciálním tlačítkem požádat na 10 sekund o kurz individuální, který prakticky je cca o 0,2 Kč za EUR výhodnější. Není to stále ještě ani kurz střed, ale co se dá dělat. Jinou možnost nemáte.

Jednou jsem se rozhodl převést peníze. Po úspěšné transakci jsem zjistil, že kurz eura má sestupnou tendenci, a tak jsem se rozhodl raději převést další peníze, než to úplně spadne dolů.
Zrovna jsem byl na výpisu korunového účtu a zvolil tlačítko opakovat transakci. Myslel jsem si, že opakovat znamená opakovat a že Servis24 provede skutečné opakování transakce. Tedy že z EUR účtu převedu peníze na účet korunový. Otevřel se mi předvyplněný platební příkaz. Upravil jsem si popis transakce a odeslal v domnění, že se mi ukáže druhá stránka s nabídkou směnného kurzu. A najednou se to stalo. Příkaz mi odešel bez žádného dalšího požadavku. Nejdříve jsem si myslel, že jsem přišel o možnost směnného kurzu, a tak jsem si říkal, škoda 2000 Kč o které jsem přišel. Jenomže vzápětí mi přišlo potvrzení transakce, ve které jsem zjistil, že jsem si tímto opakováním poslal Kč zpětně na EUR účet kurzem nákupu. Polil mne pot. Nevěděl jsem, co se stalo. Volal jsem hned na linku ČS -premiér, kde mi sdělili, že mi nepomohou a že musím na pobočku. Okamžitě jsem se vypravil na svoji pobočku. Kde mi paní vedoucí sdělila, že se nemůže podívat na můj účet, protože mám účet u Premiéra. Po telefonátu s mým bankéřem dokázala napsat reklamaci. Bohužel banka ji neuznala. Tak i můj bankéř požádal o reklamaci, podruhé zamítnuto. Prý jsem to odklikl. Ale já nezadával žádné SMS potvrzení, ani jsem v tu chvíli netušil, že opakování transakce neznamená opakování transakce a tím, že směnný kurz je až na druhé straně, prakticky nezbývalo nic než odkliknout a čekat.
Tak mne tento klik stál 400 EUR. Banka se ani nesnažila přijít problému na kloub, jen mi řekla, transakci jste potvrdil. Ale já si nejsem zcela jist, jaké účty byly na obrazovce.
Je zcela jasné, že si jen tak nebudu posílat transakce sem a tam abych ztrácel 400 EUR. Banka nikde nenakupovala moje EUR, hned přeci bylo patrné, že se stal omyl a hned jsem volal do banky, sepsal reklamaci.
U ČS premiér jsem byl více jak 15 let, měl jsem od nich hypotéku, investiční fondy, všechny děti svoje konta, 2 stavební spoření a všechny svoje podnikatelské účty. To je výsledek loajality k jedné bance. Banka na každém mém převodu z EUR do Kč vydělávala každý měsíc a pak, když jsem jednou udělal zřejmě nějakou chybu, kterou jejich systém nezablokoval, tak mi ve finále nikdo nepomohl. Není žádné dovolání. Ani můj osobní bankéř mi nepomohl.
Jaký je závěr? V ten samý den, kdy mi podruhé odmítli reklamaci, tak mi Servis24 napsal, že už pro svoje soukromé účty musím používat aplikaci George. Ačkoliv by mne na to někdo upozornil. Všichni se mi dušovali, že když mám i podnikatelské účty, takže Servis24 mi zůstane. Za Call centru mi jen sdělili, že podpora dvou aplikací je drahá a že George je daleko bezpečnější. Hmm. Takže teď je jako Servis24 nebezpečný? Ačkoliv to asi vypadá, že ještě nějaký ten měsíc ho budu muset používat, protože migrace je složitá věc.
Dvě aplikace používat nebudu! Nebudu u banky, která nedokáže vyjít vstříc svým víceletým klientům.
Stáhnul jsem si Revolut a používám ho místo kreditky. Docela „cool apka.“. Po internetu jsem si uzavřel konto u malé dynamické digitální banky. Teď ještě najít, kam překlopím své podnikatelské účty. Původní investiční fondy prodám klidně i se ztrátou, už je mi to jedno. Stejně mi slibovali víc, než nakonec byla skutečnost.
Takže kdybyste měl někdo dobré doporučení na podnikatelské účty, nechám si rád poradit. A POZOR na klikání na opakování transakce! Je to docela drahé.
autor: Miroslav Pekárek